Anayasa Değişikliği 14. Madde Nedir? (HSYK'da Hangi Değişiklikler Yapılacak?)
Anayasada değişiklik yapılması için önümüzdeki ay düzenlenecek olan referanduma her geçen gün yaklaşılırken ülke genelinde milyonlarca vatandaş, neye evet ya da hayır oyu vereceğini araştırıyor.
Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesini ön gören anayasa değişikliği için Türkiye 16 Nisan Pazar günü sandığa gidecek. 16 Nisan günü düzenlenecek olan referandum öncesi, ülke genelinde milyonlarca vatandaş, sandık başına henüz gitmeden hangi oyu kullanacağını belirledi. Ancak referandumda evet oyu mu yoksa hayır oyu mu kullanacağını belirlememiş vatandaşlarda azımsanmayacak derecede fazla. Düzenlenen referandum anketlerinde bu oranın yüzde 10’un üzerine olduğu belirlendi. Kararsız olanların yanı sıra evet veya hayır diyenlerin de internet üzerinde en en çok araştırdığı konulardan başında anayasanın değişecek olan maddeleri oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülen ve Genel Kurulda iki defa oylanan, ardından da onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen anayasa değişikliği teklifi, Resmi Gazete’de yayımlan ve son olarak oylanmak üzere halka sunuluyor. Yapılması planlanan anayasa değişikliğinde 18 madde değişecek. Biz de 5haber.com ekibi olarak anayasa maddelerini sizler için tek tek ele aldık. İşte yeni anayasada değişecek 14. maddenin içeriği:
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.
Anayasa değişikliği teklifinin 14. maddesi ise HSYK'nın yapısında değişiklik yapılasını ön görüyor
Bu madde ile kurulun 3 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, 1 üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından cumhurbaşkanı tarafından; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Meclis tarafından seçilecek.
Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması şartı aranacak
Kurulun Meclis tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığı bünyesinde alınacaktır. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderecek.
Meclis genel kurulu tarafından oluşturulan komisyon, her bir üyelik için 3 adayı, üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuyla belirleyecek. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması durumunda ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu şartı aranacak. Bu oylamada da aday belirlenemediği durumda da her bir üyelik için en çok oyu alan 2 aday arasında ad çekme yöntemi ile aday belirleme işlemi yapılacak.
Meclis, Komisyon tarafından belirlenen adaylardan, her bir üye için ayrı şekilde gizli oylamaya gidecek. Birinci oylamada üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu aranacak; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması durumunda, ikinci oylamada üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu şartı olacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme yöntemi ile üye seçimi işlemi tamamlanacak.
Üyeler, 4 yıl süreli olarak seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçimlere katılabilecek.
Kurul üyeliği seçimlerinin, mevcut üyelerin görev süresinin tamamlanmasından önceki 30 gün içinde yapılacak. Seçilen üyelerin görev süreleri dolmadan kurul üyeliğinin boşalması durumunda, bunu takip eden 30 gün içinde yeni üyelerin seçimi yapılacak.
5haber.com | Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.