Işık Kirliliği: Çıplak Gözle Artık Daha Az Yıldız Görülüyor
BBC’nin haberine göre bilim insanları Geceleyin Dünya isimli bir projeye imza attı. Yaklaşık 12 yıl süren bir çalışmanın ürünü olan bu projede, çıplak gözle görülen yıldızlar sayılarak kayıt altına alındı. Elde edilen veriler, online ortama kaydedildi.
Ortaya çıkan veriler, yapay ışık kaynaklarının gökyüzüne olan yansımalarının her yıl neredeyse %10 arttığını ortaya koydu. 2021 yılı itibariyle bu durum daha da belirgin hale geldi. Bu durumun ise çıplak gözle görülen yıldız sayısının azalmasına neden olduğu bildirildi.
Gerçekleştirilen söz konusu çalışmaya katkı veren isimler arasında, Potsdam’da bulunan Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Dr. Cristopher Kyba da bulunuyor. Ünlü bilim insanı, artan ışık kirliliğinin yıldız görüşünü belirgin olarak azalttığını ifade etti.
Işık Kirliliği Artarsa Çıplak Gözle Yıldız Görmek Mümkün Olmayacak
Yapılan araştırma, çıplak gözle görülen yıldız sayısındaki azalışı ortaya koydu. Bunun yanında geleceğe dair de öngörüler de bulundu. Söz konusu öngörülerden biri, ışık kirliliğinin artması durumunda gelecekte nasıl bir tabloyla karşılaşılacağına dair oldu.
Işık kirliliğinin bu hızla artması durumunda, çıplak gözle 250 yıldızın görüldüğü bir bölgede, 20 yıl sonra bu şekilde görülen yıldızların sayısı 100’ün çok altına düşebilir.
Kyba, tablo ilk bakışta karamsar olsa da, bazı belediyelerin enerji tasarrufu politikaları ile ışık kirliliğini azaltabileceğini ifade etti. Bu tasarrufların devam etmesi ve ışıkların atmosfere salınmasının azaltılması, çıplak gözle görünen yıldız sayısını artırabilir. Yani tablo tamamen umutsuz değil.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.