İsrail-Filistin Anlaşmazlığında Yeni Gelişme: İki Devletli Çözüm!

İsrail-Filistin Anlaşmazlığında Yeni Gelişme: İki Devletli Çözüm!
ABD Dışişleri Bakanı Antony John Blinken ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün telefonla görüşme gerçekleştirdi. Blinken ve Netanyahu, İsrail-Filistin Anlaşmazlığı için çözüm önerilerini de görüştü. Ayrıntılar haberimizde..

Görüşmeye ilişkin ayrıntıları Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yazılı olarak açıkladı. Netanyahu ve Blinken görüşmesinde, İsrail-Filistin anlaşmazlığı hakkında da konuşulduğu belirtildi. Görüşmede, ABD'nin “İki Devletli çözüm” konusunda ısrarcı olduğu belirtildi.

Görüşmede Neler Konuşuldu?

Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, “Dışişleri Bakanı Antony John Blinken bugün İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu ile müzakere edilen iki devletli bir çözüme verdiğimiz desteği ve bu çözümün uygulanabilirliğini riske atan politikalara karşı çıktığımızı yineledi. Bakan, İsrail ve Filistinlilerin sükuneti yeniden imar edecek adımlar atması gerektiğinin ve gerilimi daha da tırmandıracak tek taraflı alınan tedbirlere karşı güçlü muhalefetimizin altını çizdi” açıklamaları paylaşıldı.

Netanyahu ve Blinken görüşmesinde konuşulan bir diğer konu ise İran oldu. Görüşmede İran ile ilgili: “İran’ın oluşturduğu tehditler de dahil olmak üzere geniş bölgesel birçok sorunun tartışıldığı belirtildi.

ABD’nin İsrail’in güvenliği hakkında “güçlü taahhütte bulunduğu” ve bu konunun vurgulandığı da açıklamalar arasında.

Filistin-İsrail Gerilimi Ne Zaman Başladı?

Haberlerde sıklıkla rastlanan Filistin-İsrail gerilimi, dünyada en uzun süren anlaşmazlıkların başında geliyor. İki devlet arasındaki bu mücadele, 1897 yılına dayanıyor.

Anlaşmazlığın sebebi, Akdeniz sahilleri ile Şeria Nehri arasındaki bölgenin kime ait olduğu ile ilgili hak iddialarından kaynaklanıyor.

Filistin’e ait olan topraklara el koyarak zamanla Filistin'e çok küçük bir alan bırakan ve o küçük alanda dahi rahat bırakmayan İsrail, 1948-1949 Savaşı’ndan sonra kuruldu.

BM’nin 1948’de, Filistin’i Taksim Planı’nın genel kurulda kabul edilmesi ile İsrail kuruldu. Bu Taksim planına göre; Filistin ve Yahudiler arasında 48/52 oranında Taksim edilmiş ve Kudüs’e uluslararası bir statü sağlandı. Bu taksimi kabul etmeyen Filistinliler ve Araplar karşı İsrail, 1948-1949 yıllarında savaş açtı ve Filistin topraklarının %78’ini ele geçirdi. Bu savaşla birlikte 700 binden fazla Filistinli zorunlu göçe tabi tutularak vatanlarından kovuldu.

Gerginliğin hala sürdüğü ilişkide, Israil’in genişleme politikaları nedeni ile bu sürecin devam edeceği aşikâr.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.