James Webb Teleskobu Güneş Sistemi Dışında Bir Gezegen Keşfetti
Öte gezegen keşifleri gibi çok önemli bir amaç için geliştirilen ve milyar dolar harcanarak yapılan James Webb teleskobu, en önemli amaçlarından birine ulaştı. Tarihte ilk defa Güneş Sistemi dışında bir gezegen keşfedildi. Keşfedilen gezegenin boyutu, Dünya’nın boyutuna çok yakın.
2022 yılının yaz aylarında aktif edilen James Webb teleskobu, sürekli yenileri duyurulan keşifleri ile bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Yapılan son duyuruda, teleskobun ilk defa öte gezegen keşfettiği açıklandı.
LHS 475 b adı verilen öte gezegen, Dünya ile boyut olarak son derece yakın. Gezegenin bize olan uzaklığı ise sadece 41 ışık yılı. Bu mesafe her ne kadar çok fazla gibi görünse de, uzayın geneli düşündüğünde ve bizden milyonlarca ışık yılı uzakta olan yıldızlar dikkate alındığında, mesafenin kısa olduğu söylenebilir.
Yapılan Keşfe İlişkin Bilgiler Henüz Sınırlı
John Hopkins Üniversitesi uygulamalı fizik laboratuvarından Jacob Lusitg-Yaeger ve Kevin Stevenson tarafından yapılan çalışma, keşfedilen gezegene dair ilk bilgilerin elde edilmesini sağladı. Söz konusu ekip, James Webb teleskobunun Yakın Kızılötesi Spektograf (NIRSpec) ile gezegenin yapısına dair incelemeler yaptı.
Keşfedilen gezegenin bir gaz bulutu olmadığı ve kayalık yapıda olduğu aktarıldı. Ayrıca gezegenin atmosferinin olmadığı ihtimalinin de bulunduğu aktarıldı.
Boyutu dünya ile benzer olsa da, dünyada birkaç yüz derece daha sıcak olabileceği aktarıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.