Savaşın Birinci Yılında Liderler Ne Mesaj Verecek?
Yeni denge, önümüzdeki üç gün boyunca tarafların vereceği mesajlarla belirlenecek gibi görünüyor. Özellikle Amerik – Çin ve Rusya hattında sinirlerin bir hayli gergin olduğunu söyleyebiliriz.
Birinci Yıl Hazırlıkları Tamamlandı
Her iki taraf da savaşın birinci yıldönümüne hazırlanıyor. Başkan Yardımcısı Joseph Biden uzun bir aradan sonra bugün Avrupa'ya geliyor. NATO'nun doğu kanadının liderleriyle (Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya) görüştükten ve Polonya'nın başkenti Varşova'da Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Ukrayna'daki savaşın durumunu ele aldıktan sonra Biden yarın saat 18:00 sularında Varşova'daki Kubitski Sarayı'nın balkonuna çıkarak önemli, hatta hayati ifadeler içeren bir konuşma yapacak.
Amerika Cephesinde Değişen Yok
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Biden'ın konuşmasını şimdiden "tarihi" olarak nitelendirdi. Söylentilere göre Biden'ın konuşmasının ana teması, ABD ve NATO'nun Ukrayna da dahil olmak üzere Rusya'nın etrafındaki tüm eski Doğu Bloku ülkelerine kişisel güvenlik garantisi vermiş olması olacak. Başkan Yardımcısı Biden'ın iki günlük Varşova ziyareti sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüşüp görüşmeyeceği henüz belli değil.
Rusya’dan da Haberler Geliyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de savaşın yıldönümünde bir konuşma yapmayı planlıyor. Putin'in yasa gereği her yıl Rus parlamentosuna hitap etmesi gerekiyor ancak savaş nedeniyle geçen yıl bunu yapmamıştı. Putin 21 Şubat Salı günü öğlen saatlerinde kendi "tarihi" konuşmasını yapacak. Putin'in "savaşa devam mı yoksa son mu" tartışmasında "devam" demesi beklenirken, o akşam Moskova'nın en büyük stadyumu Luzhniki'de 200,000 destekçisine hitap ederken "Batı'nın Rusya'ya saldırısını bertaraf etmek için savaşıyoruz" diyerek devam eden çatışmanın adını ve hedeflerini değiştirmesi bekleniyor.
Çin Medyası Merakla Bekliyyor
Rusya ve Batı arasındaki Ukrayna çatışması çok daha yıkıcı bir hal alma tehlikesi taşırken Çin liderleri yaklaşık bir yıllık sessizliklerini bozdu. Çin'in BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi Zhang Jun 17 Şubat'ta yaptığı açıklamada şunları söyledi "Dünya bu duruma daha fazla katlanamaz. Rusya ve Ukrayna derhal ateşkes ilan etmelidir. Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve NATO, karşılıklı olarak kabul edilebilir yeni bir güvenlik çerçevesi oluşturmak üzere derhal görüşmelere başlamalıdır. Çin, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle dünyanın nükleer bir savaşa sürüklenmesinin kabul edilemez olduğunu bir kez daha yineledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.